Отбиване на котето

Разбира се, майчиното мляко е идеалната първа храна за всяко котенце, богата на всички вещества, от които то се нуждае, основа за изграждането на естествените им защитни системи. Но макар да не са готови за отбиване преди да навършат възраст от 6 до 8 седмици, повечето котенца започват да опитват твърда храна на 3-4 седмична възраст. Това е най-подходящият период, през който да започнете да им предлагате специализирана храна за котенца – консервирана или суха. Ако изберете суха храна, трябва да я сервирате навлажнена. При по-тихите и срамежливи котенца може да се наложи да поставите малко от храната върху техните устни, за да ги стимулирате да опитат.

Не се изкушавайте да прибегнете към отбиване твърде рано. Преминаване към твърда храна преди да е настъпил моментът може да вредно за стомаха на котенцето, защото още не е развит напълно. Започнете с по около 1 супена лъжица храна по 5 пъти на ден и коригирайте дозите, ако котенцето не изяжда всичко или остава гладно. По време на процеса по отбиването те неизбежно ще допълват диетата си с майчино мляко. Но котенцата обикновено знаят колко храна им е нужна, а и тяхната майка не би се колебала да им покаже, че са пили достатъчно мляко.

Независимо на каква възраст са, котенцата се нуждаят от постоянен достъп до прясна вода. Млякото е храна, а не заместител на водата, за това не е препоръчително да давате на котенцето от него. Ако все пак решите да давате на котенцето да пие мляко, погрижете се да намалите със съответното количество дажбите от основната му храна.